PROGRAMME OF EVENTS

'Engineering River Rehabilitation'

RIVER RESTORATION CENTRE ANNUAL NETWORK CONFERENCE, SWALLOW HOTEL, STOCKTON-ON-TEES

Day 1: Monday 29th April 2002

17:35 18:05	Open Discussion Close	30mins					
	out of signit, out of filmid Eldomey of opportunity. Decurvering the favor flavorisodation						
17:15	Trevor Odell (Environment Agency) 'Out of sight, Out of mind-Liability or Opportunity? Deculverting the River Ravensbourne'	20mins					
16:40 16:55	Discussion Pascal Lardet (Halcrow Group Ltd) 'Diversion of the River Nith to allow Extension of an Open Cast Coal Mine, Ayrshire'	15mins 20mins					
16:20	Matt Jones (Halcrow Group Ltd) 'Harbertonford Flood Defence Scheme: The Benefits of an Integrated Approach to Flood Defence Design'	20mins					
16:00	Andrew Pepper (ATPEC River Engineering Consultancy) 'Lower Colne Improvement Scheme -Stanwell Diversion Flood Alleviation Scheme'	20mins					
SESSION 2: ENGINEERING SUCCESS CHAIR: Roger Thompson, Rivers Agency and RRC Advisory Board							
	TEA/COFFEE (15:30-16:00)						
15:10	Discussion	20mins					
14:50	Martin Janes and Karen Phillip (River Restoration Centre) 'The River Restoration Centre – Achievements 4 years on'	20mins					
14:30	Jim Walker (Environment Agency) 'Setting 'Physical Quality Objectives' for Rivers'	20mins					
14:00 14:10	Discussion Professor Joe Morris (Cranfield University, Silsoe) 'Economics of Washland Creation'	10mins 20mins					
13:35	Keynote speaker: Dr Mervyn Bramley (Flood Defence Development Manager, Environment Agency and Theme Leader for Engineering in the Joint DEFRA /Environment Agency Flood and Coastal Defence R&D Programme) Keynote address: 'Engineering in River Rehabilitation'	25mins					
SESS	LUNCH and REGISTRATION: 12.00-13:15pm (Hotel Lounge) Welcome and introduction: Dr David Gilvear (University of Stirling and RRC Director) ION 1: R & D: RELEVANT AND DEMONSTRABLE R: Dr David Gilvear, University of Stirling and RRC Director	5mins					
9:30	Delegates booked on site visit assemble in hotel lounge. Coach departs from hotel for morning site visit to the Tees Barrage and Portrack Marsh Coach returns to hotel						

For residential & pre-booked delegates only

Day 2: Tuesday 30th April 2002

REGISTRATION:	8:15-8:45am	(Hotel	Lounge	e)
----------------------	-------------	--------	--------	----

8:55 Welcome and Introduction: Roger Thompson, (Rivers Agency and RRC Advisory Board) 5mins

SESSION 3: FROM THE NATURAL TO THE CREATED, TO THE URBAN COMPROMISE CHAIR: John Andrews, Andrews Ward Associates and RRC Director

9:00 Terry Langford (University of Southampton) 15mins

'Bends, trees and biodiversity in streams - A Study of Two Confluent Streams'

9:15 Peter Worrall (Penny Anderson Associates)

15mins

'Kelham Bridge: Putting Function back into the Floodplain'

9:30 **Discussion** 15mins

9:45 Marta Gonzalez del Tanago (University of Madrid, Spain)

15mins

'Rehabilitation of the Pozuelo Stream, Madrid'

10:00 Caroline Jackson (Binnie, Black and Veatch)

15mins

'The River Medlock Rehabilitation Scheme'

10:15 **Discussion** 15mins

TEA/COFFEE (10:30 - 11:00)

SESSION 4: OVERCOMING OBSTACLES FOR SPECIES, SPORT AND SOCIETY CHAIR: Dr Roger Bettess, HR Wallingford and RRC Director

11:00 Gert Jan Akkerman (Haskoning Nederland B.V.)

20mins

'Fishpasses in the Netherlands'

11:20 Carol Holt and Gary Jones-Wright (Environment Agency)

20mins

'The Padiham Weir Project'

11:40 Discussion

15mins

11:55 Paolo Negri (CIRF: Italian Centre for River Restoration)

15mins

'The New Engineering Approach to Italian River Restoration'

12:10 Open Discussion

30mins

SITE VISIT INTRODUCTION: (12:40 - 12:55) Richard Vivash (RRC Chairman), River Skerne Demonstration Project

12:55 Close and concluding remarks –Martin Janes (RRC Centre Manager)

5mins

LUNCH: (13:00 -14:15)

14:15 Delegates booked on site visit assemble in hotel lounge

14:30 Coach departs from hotel for optional afternoon site visit to the River Skerne Demonstration Project, Darlington

16:30 Coach returns to hotel (tea/coffee available prior to departure)

NB Please plan your travel arrangements for departure from the hotel at 5pm to allow for any hold-ups.